Hvordan spare strøm i vinter?

Rekordhøye strømpriser

Det er voldsomme strømpriser i Norge og resten av Europa om dagen. Veldig mange husholdninger er mildt sagt bekymret for hva neste strømregning vil komme på, og hvor mye prisene kommer til å fortsette å stige på nyåret. I dag er det ny prisrekord i øst-norge og sør-norge med en gjennomsnittspris på 397 øre/kWh. I kveld lå dem rekordhøye strømprisen i Oslo på 613,59 øre/kWh rundt kl.17.00. Men hva kan du som forbruker gjøre for å få ned strømregningen din?

Norske strømvaner

Her til lands har vi mange mørke og kalde måneder i året. Da er det ikke rart at vi nordmenn også har et veldig høyt strømforbruk. Ikke veldig mange nordmenn er bevisste strømforbruket sitt. Men trenden er kanskje på vei til å snu både på grunn av økt interesse og fokus på miljø, men nå også på grunn av de skyhøye strømprisene. Et smartere strømforbruk vil gjøre godt både for privatøkonomien og miljøet.

Strømsparetips fra Oaek

Det finnes en rekke forholdsvis enkle strømbesparende tiltak som kan redusere strømregningen din betraktelig. De fleste vil kunne få ned strømforbruket sitt mye mer enn de kanskje tror bare ved å innføre noen av disse enkle tiltakene.

Det aller viktigste punktet handler om oppvarming av bolig og vann. Det er her mesteparten av strømmen går. Godt over halvparten av strømforbruket vårt går til oppvarming av bolig. Ved å endre vaner og varme opp boligen på en smartere måte kan man spare veldig mye penger. Skrur man ned innetemperaturen bare en liten grad sparer man hele fem prosent strøm. Derfor vil det for eksempel være smart å holde temperaturen lavere i rom man ikke oppholder seg mye i og lukke dørene. For et optimalt soveklima bør man uansett ikke ha høyere temperatur på soverommet enn 18 grader. I stua og på kjøkkenet kan du lett skru ned temperaturen noen få grader uten å merke mye til det. Hvis du skal på en hyttetur eller juleferie i noen dager kan du skru ned varmen hjemme til 15 grader, men ikke skru av all varme når du reiser på grunn av fare for frosne vannrør. Med et automatisert smarthus vil du ha full kontroll over dine oppvarmingsrutiner fra en brukervennlig enkel app på mobilen din. Dette gjør hele prosessen med en smartere oppvarming mye lettere. Et siste tips i forhold til oppvarming er å sørge for at det ikke trekker fra vinduer eller dører. Det kan bli unødvendig dyrt men kan fikses veldig enkelt og billig med tettelister.

Det kan også være lurt å følge med på spotprisen gjennom dagen og flytte energikrevende syssler til et annet tidspunkt på dagen når prisen er lavere. Kan du sette på oppvaskmaskinen, vaskemaskinen, tørketrommelen eller dusje til et annet tidspunkt? Kort også gjerne ned på dusj eller gå for sparedusj. Ellers er det alltid lurt å fylle vaskemaskin og oppvaskmaskin helt før du setter på. Samt redusere bruken av tørketrommelen. Andre små tiltak som kan bidra til noe sparing er å skru av lys i rom du ikke oppholder deg i eller når du skal ut. Skifte gamle lyspærer med LED eller sparepærer. Og sørge for å skru av elektriske apparater som står i standby da disse bruker så godt som like mye strøm i standby som når de er i bruk.

Smarthusteknologi – strømbesparende og miljøvennlig

Smarthusteknologi er energieffektiv og gir mye lavere strømkostnader. Ved å installere smarthusteknologi hjemme vil du automatisere hele boligen, og gjøre all strømforbruk synlig og oversiktlig. Via en brukervennlig app på mobilen eller nettbrettet ditt kan du kontrollere strømsparingen din enklere og bedre uansett hvor du befinner deg.
Hvilket rom skal ha hvilken temperatur? Skal du ha det litt kaldere i soverommene på natt? Glemte du å skru ned varmen da du dro på ferie? Ønsker du å komme hjem til ferdig oppvarmet hus? Sørge for at oppvarming skjer den tiden på dagen da prisene er lavest?

Det er ikke bare husets oppvarmingsrutiner som kan automatiseres. Alle husets funksjoner kan være knyttet opp mot styringssystemet som regulerer alt fra varme og ventilasjon, til lys og sikkerhetssystemer. Hvilke funksjoner du ønsker er opp til deg. Fordelene er mange ved å gå for et bærekraftig smarthus-system. Vi i Oaek har bred kompetanse innen smarthusteknologi. Nøl ikke med å ta kontakt om du ønsker å optimalisere boligen din før de neste strømregningene kommer.